Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Esra Enes TÜBİTAK 2219 Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu

08 Mart 2023 Çarşamba

Proje Başlığı: Sıfır Atık Moda Tasarımında Tüketici Tercihlerinin Duyusal Analizi: İngiltere ve Türkiye Arasında Karşılaştırmalı Çalışma

Proje Yürütücüsü: Öğr. Gör. Dr. Esra Enes
Meslek Yüksekokulu
Tasarım Bölümü
Moda Tasarımı Programı

Araştırma Yapılacak Kurum: Leeds Üniversitesi, İngiltere

Proje Süresi: 9 ay

Sıfır atık moda tasarım yöntemi, moda üretimi sonucunda kesim atığına neden olmayacak biçimde çevresel duyarlılığa sahip bir tasarım şeklidir. Günümüzde sadece butik üretimler tarafından uygulanabilirliği mümkün olan sıfır atık moda tasarımı moda endüstrisi tarafından da son yıllarda ilgi odağı olmaktadır. Çevresel etkilerin azaltılmasını sağlayan bu gibi yöntemlerle üretilen moda tasarım ürünlerinin merkezinde yer alan tüketiciler, konunun niş pazarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çevresel etkilere yönelik farklı politikalara sahip iki farklı ülkenin bu ürünleri tercih eden müşterilerinin görüşleri, global üretim sisteminde büyük role sahip olan ülkemizin moda tasarım üreticileri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, üretimde döngüselliği sağlayan sıfır atık moda tasarım yönteminin pazar üzerindeki karşılaştırmalı analizi sonucunda, moda üreticilerinin üretim yöntemlerini geliştirmelerine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bunların yanı sıra, yurtdışındaki üniversitelerle ve moda sanayi ile ikili ilişkiler kurularak, üniversitemizin ve üniversitemizin bağlı bulunduğu bölgede yer alan moda sanayinin güncel gelişmelerle katkı sunulması da hedeflenmektedir.